Nutri-Score

Poznaj dziecinnie proste
ABECADŁO NUTRI-SCORE!

Wiesz, o co chodzi z tymi literkami? Poznaj dziecinnie proste ABECADŁO NUTRI-SCORE! W sklepie widzimy gotowe danie, ale co się pod nim kryje? To właśnie bada Nutri-Score.

Nutri-Score nie ocenia pojedynczych składników, bo wszystkie one są potrzebne. Zestawia je ilościowo ze sobą i sprawdza, jak są zbilansowane. Dzięki Nutri-Score od razu wiesz, co jesz, a Twoja dieta jest bardziej zbilansowana.

Odtwórz wideo

Dla świadomych wyborów żywieniowych!

Prawidłowe odżywianie jest jednym z najważniejszych filarów zdrowia. Z jednej strony wzrost świadomości odżywczej Konsumentów z drugiej wszechobecne choroby dietozależne przyczyniły się do tego, że jako organizacja oferująca codziennie naszym Klientom setki produktów spożywczych podjeliśmy inicjatywę, która ma dodatkowo ułatwiać świadome wybory umieszczając na wybranych produktach marek własnych oznakowanie Nutri-Score.

System Nutri-Score to nic innego, jak sposób znakowania żywności, który przedstawia wartość danego produktu. Wykorzystuje on prosty kod składający się z pięciu liter – od A do E i odpowiadających im kolorów – od ciemnozielonego do czerwonego. System Nutri-Score w łatwy sposób pomoże Ci dobrać odpowiednie produkty do Twojej diety lub wesprze w codziennym dokonywaniu prawidłowych wyborów żywieniowych.

Wiarygodny

system został przygotowany przez naukowców specjalizujących się w epidemiologii żywieniowej i bazuje na danych naukowych.

Obiektywny

Nutri-Score jest obliczany na podstawie składników w 100 g lub 100 ml produktu, co w prosty sposób umożliwia porównywanie produktów ze sobą.

Zrozumiały

system Nutri-Score jest łatwy do zrozumienia. Dzięki prostemu oznaczeniu na etykiecie już na pierwszy rzut oka widać, jaką wartością odżywczą charakteryzuje się dany produkt.

Całościowy

Nutri-Score ocenia produkt jako całość, a nie tylko poszczególne składniki. To całościowe podsumowanie wartości odżywczej produktu.

Nutri-Score jest obliczany na podstawie informacji o zawartości konkretnych składników w 100 g lub 100 ml danego produktu.

Obliczenia opierają się na bilansowaniu korzystnych składników zawartych w produkcie, takich jak: błonnik, białko, warzywa, owoce, orzechy oraz tych, których ilość należy w diecie ograniczać: wartość energetyczna, cukry, tłuszcze nasycone, sód pochodzący z soli. Poprzez równoważenie obydwu grup składników uzyskuje się wynik, który jest następnie klasyfikowany w kolorowej skali systemu Nutri-Score od A (ciemnozielony) do E (czerwony).

Brzmi enigmatycznie? Nie martw się i spójrz poniżej.

W systemie Nutri-Score każdy produkt otrzymuje ocenę wyliczoną za pomocą algorytmu opracowanego przez naukowców i ekspertów.

1

Określanie punktacji
za zawartość składników

0 – 10 pkt
składniki, których ilość w diecie należy ograniczać (kalorie, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli).

0 – 5 pkt
składniki, których spożycie należy promować (owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko).

2

Obliczanie punktacji
w skali Rayner’a

3

Klasyfikacja wyniku
w systemie Nutri-Score

Na podstawie wyniku od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a produkt klasyfikuje się do jednej z pięciu klas wartości: od A do E. Im niższy jest wynik w skali Rayner’a, tym ocena Nutri-Score wskazuje na wyższą wartość żywieniową produktu.

Dla podanego w 1 kroku przykładu łączny wynik wynosi -3, a więc danie obiadowe otrzymuje Nutri-Score A.

produkty nutri score

Produkty z etykietą

Ocenie podlegają produkty spożywcze, które posiadają na opakowaniu informację żywieniową

Produkty bez etykiety

Ocenie nie podlegają produkty spożywcze, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych.

Produkty dla chorych i niemowląt

Ocenie nie podlegają produkty spożywcze, które są żywnością specjalnego przeznaczenia – dla niemowląt i chorych osób.

Pliki do pobrania