– Najsłodszy symbol Poznania, czyli rogal świętomarciński, to duma naszego regionu. Choć dziś rogale można kupić przez cały rok, to słodkie apogeum następuje 11 listopada. Według tradycji właśnie wtedy smakują najlepiej i sprzedaje się ich najwięcej. Podczas obchodów imienin ulicy Św. Marcin poznańskie cukiernie sprzedają nawet kilkaset ton smakołyku. Mamy nadzieję, że konsumenci z różnych zakątków naszego kraju również zasmakują w oryginalnym rogalu z Poznania – mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu w Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Rogal świętomarciński musi spełniać określone wymagania. Certyfikowany wypiek w kształcie półksiężyca, dostępny w sklepach Żabka, wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, w smaku przypominającego ciasto drożdżowe. We wnętrzu znajduje się nadzienie powstałe z połączenia białego maku, mielonych daktyli oraz skórki pomarańczowej i wanilii. Od 2008 roku rogal świętomarciński jest wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że oryginalny rogal może być wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.

Cieszymy się, że nasi klienci będą mogli spróbować certyfikowanych rogali wprost z Poznania, gdzie siedzibę ma nasza firma. Wypieki, które klienci znajdą w sklepach Żabka w całej Polsce, są sygnowane zarówno Dziedzictwem Kulinarnym Wielkopolski, jak i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Jesteśmy przekonani, że rogale świętomarcińskie znajdą swoich amatorów we wszystkich częściach kraju i umilą im Narodowe Święto Niepodległości, dzień tak ważny dla wszystkich Polaków – podkreśla Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska.

Producentem wszystkich rogali dostępnych w Żabce jest Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski, z siedzibą w Kobylnikach k/Poznania.

W sklepach sieci Żabka rogal będzie dostępny w ramach kącika gastronomicznego Żabka Café, w którym poza stałym, nieustannie rozwijanym asortymentem, klienci znajdą także produkty okolicznościowe, jak halloweenowe donuty czy pączki na tłusty czwartek. Poza tym każdego dnia mogą skorzystać z szerokiej oferty przekąsek na ciepło, jak hot-dogi, zapiekanki czy panini – także w wersji wegetariańskiej z guacamole, oraz ze świeżo mielonych na miejscu kaw, podawanych w biodegradowalnych kubkach powstałych z surowców roślinnych.  

Pobierz notkę prasową
Poprzedni
Następny