Brain food w Żabce – lepsza pamięć i koncentracja z „Porcją DobreGO!”

Dekalog żywieniowy dla osób, które muszą się skupić  

Co najlepiej stymuluje mózg? Posiłki, które korzystnie wpływają na wytężoną pracę umysłową.

Oto dekalog żywieniowy, który poprawi pracę szarych komórek nerwowych:

  1. B jak białko. Jedz codziennie odpowiednią ilość białka, ponieważ jest podstawą budowy każdej komórki odpowiedzialnej za procesy myślenia. Znajdziesz je w wysokiej jakości mięsie i wędlinach oraz w produktach pochodzenia roślinnego jak tofu, soja czy np. w zbożach czy roślinach strączkowych.  
  2. C jak cynk. Obecny w ostrygach, owocach morza oraz w pestkach dyni. Badacze wykryli ciekawą zależność, stwierdzając większą ilość cynku w organizmach dzieci o wybitnej inteligencji.  
  3. F jak fosfor. Poprawia nastrój, dodaje sił witalnych. Gdy zawodzi pamięć, należy zwiększyć jego obecność w diecie. Do produktów bogatych w fosfor należą m.in. ryby.
  4. G jak glukoza. Tuż przed ważnym egzaminem można zjeść kawałek czekolady lub garść suszonych owoców. Powodują one szybki wyrzut glukozy do mózgu, co przyspiesza procesy myślowe.
  5. M jak magnez. Magnez razem z wapniem pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Magnez chroni również przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg.
  6. N jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się w tłuszczach rybnych i roślinnych. Nieodpowiednia ich ilość w diecie osłabia koncentrację, skutkuje utratą pamięci i apatią.
  7. P jak potas. Poprawia dotlenienie mózgu. Jest jednym z najważniejszych minerałów, jakie występują w ludzkim organizmie. Jego źródłem są: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki.
  8. W jak węglowodany. Dla prawidłowej pracy szarych komórek niezbędne są węglowodany złożone takie, jak: pieczywo, kasze, makarony. Stopniowo trawione są źródłem energii dla mózgu. Aż 1/3 codziennie spożytej w pokarmach energii wykorzystywana jest na procesy myślenia!
  9. W jak witaminy. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Spotkamy je np. w soi, pieczywie z pełnego przemiału i mięsie. Ich niedobór, choćby witaminy B3, powoduje m.in.: osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, a także bezsenność.
  10. Ż jak żelazo. Żelazo to nośnik tlenu. Aby podnieść jego poziom w organizmie, należy jeść czerwone mięso, orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, warzywa liściaste czy rodzynki. Niedobór tego składnika upośledza zdolność rozumowania i uczenia się.

Egzaminy na piątkę i pomysły godne zapamiętania z „Porcją DobreGO!”

Brak czasu nie może być przeszkodą, by jeść zdrowo i smacznie. Produkty z etykietą „Porcja DobreGO!” na opakowaniu z oferty sieci Żabka zostały tak skomponowane, by sprostać tym wyzwaniom. Dla wszystkich przystępujących do ważnych, życiowych egzaminów oraz tych, którzy muszą skupić się i wykonać zadanie – czy to poprowadzić ważne spotkanie czy popracować koncepcyjnie:

  • Zacznij dzień z eksplozją energii: np. sałatką Cezar marki „Dobra Karma”, kanapką trójkątną z pastą jajeczną „Tomcio Paluch”.
  • Zjedz wartościowy obiad dla pełni sił: np. filet z kurczaka z purée ziemniaczano-marchewkowym marki „Szamamm”.
  • Sięgnij po szybką, ale przemyślaną przekąskę w ciągu dnia: Foodini „Odporność”.
  • Na dobry podwieczorek posil się: np. Zupą-krem z dynią i mango „Szamamm”.
  • W ważnym dniu zabierz ze sobą: bakalie marki „HAPS!” (m.in. orzechy włoskie), witaminowe napoje marki „WYCISK” dobre na mózg, np. z mango, marakują, limonką.

________________

Pobierz notkę prasową
Poprzedni
Następny